در افغانستان، هر سال در بزرگداشت از روز جهانی حقوق بشر با برنامه های متفاوتی استقبال می شود، حال آنکه خبرنگاران و رسانه ها نیز به جمع قربانیان حقوق بشر و آزادی بیان، پیوسته اند و از سوی دیگر نقش عمده ای را در شناساندن، ترویج و توسعۀ ارزش های حقوق بشری بر عهده دارند.
پرداختن به حقوق بشر و مشارکت رسانه ها در برنامه های حقوق بشری، نه تنها نشان دهنده اهمیت مسائل حقوق بشری در جامعه ای چون افغانستان است؛ بلکه به بالا بردن شناخت،آگاهی و درک مردم از مسائل حقوق بشری کمک می کند.
امسال از روز جهانی حقوق بشر، با یک هفته برنامه های فرهنگی – هنری با نام هفته حقوق بشر- رسانه ها و آزادی بیان، تجلیل شد. این هفته، از سوی موسسه جامعه باز با همکاری سفارت و انستیتوت فرانسه، اداره همکاری های انکشافی سوئیس، سازمان بین المللی حمایت از رسانه ها، کاشانه نویسندگان، دوهفته نامه پرسش، دفتر سازمان ملل، بنیاد آرمان شهر و روزنامه ی هشت صبح، روز شنبه؛ دهم دسمبر در انستیتوت فرانسه، ساعت 2 بعد از ظهر، برگزار شد.
برنامه با نمایش ویدیوئی کوتاه از کارهای رسانه ای در افغانستان، افتتاح شد. در این روز، آقای الاویه هانوره به نمایندگی از سفارت فرانسه، پیرامون روز جهانی حقوق بشر و فعالیت های سفارت فرانسه در راستای موضوعات حقوق بشری در افغانستان، صحبت کردند.
خانم زهرا مبتکر، رئیس سازمان جامعه باز نیز در خصوص هفته حقوق بشر- رسانه ها و آزادی بیان صحبت کرد و رسانه آنلاینی به نام اخبار حقوق بشری افغانستان که قرار است به گونه منسجم، رویدادهای حقوق بشری را به نشر، برساند، افتتاح و در خصوص بخش های مختلف رسانه و چگونگی نشر گزارش ها در این رسانه، صحبت کرد.
خانم مبتکر در این برنامه، از راه اندازی دو دوره آموزشی عکاسی خبری برای علاقه مندان و کارکنان رسانه ها و همچنان وبلاگ نویسی حقوق بشری ویژۀ بانوان خبر داد.
آقای صدیق الله توحیدی، دیده بان رسانه ها یکی دیگر از سخنرانان برنامه بود، ایشان با اشاره به موضوع آزادی بیان در ده سال اخیر، روی عوامل موجود در راه آزادی بیان و علل پوشش کمرنگ موضوعات حقوق بشری در رسانه ها، سخن گفت.
آقای فهیم دشتی از چهره های مطرح رسانه ای در افغانستان نیز، در خصوص نقش رسانه ها در ترویج ارزش های حقوق بشری و ضرورت باورسازی در میان مردم بالاخص دست اندرکاران رسانه ها، در ارتباط با حقوق بشر، صحبت کردند.
آقای نجیب شریفی نماینده سازمان بین المللی حمایت از رسانه ها نیز در ارتباط با فعالیت های این سازمان و نقش آن، در هفته حقوق بشر، صحبت کرد.
همچنین در این روز، اولین نمایشگاه تخصصی ویژۀ کارهای رسانه ای با سی عکس از کارهای رسانه ای در افغانستان، افتتاح شد.
در دومین روز از هفته حقوق بشر- رسانه ها و آزادی بیان، تئاتری از گروه پاپیروس با بازی خانم طاهره هاشمی دانشجوی تئاتر دانشگاه کابل به اجراء، درآمد. این تئاتر چهل و پنج دقیقه ای، با موضوع آزادی بیان در افغانستان، طرح ریزی شده بود. پس از پایان تئاتر، بحثی آزاد میان تماشاچیان و گروه تئاتر، صورت گرفت. در این نمایش، 143 نفر، اشتراک کردند.
سومین روز از این هفته، همراه بود با شب شعری که از سوی کاشانه نویسندگان افغانستان، برگزار شد. در این مراسم، آقای مجیب مهرداد استاد دانشگاه، شاعر و نویسنده جوان، در پیوند با جایگاه حقوق بشر در ادبیات؛ مخصوصاً جایگاه و نقش زنان، سخنرانی کرد.
آقای یاسین نگاه، مسئول کاشانه نویسندگان نیز در ارتباط با نقش ادبیات در اجتماع و داشتن جامعه انسانی، صحبت کرد. پس از آن، بیست تن از جوانان شاعر، اشعارشان را که درون مایه های حقوق بشری داشت، خواندند و در پایان از نمایشگاه عکس، بازدید کردند.
روز سه شنبه، چهارمین روز از این هفته، فیلمی به نام هماهنگ کننده از رایان اولدز، مستند ساز آمریکایی که نگاهی داشت به زندگی اجمل نقش بندی خبرنگار و مترجم افغان که در ولایت هلمند به دست طالبان، سربریده شد، برای اولین بار به نمایش عمومی گذاشته شد. در نمایش این فیلم خانواده محترم شهید نقشبندی نیز حضور داشتند.. پس از پخش فیلم، آقای حسن حسنی، فیلم ساز افغان، در ارتباط با نقش فیلم در پرورش ارزش های حقوق بشری، صحبت کرد و اشتراک کننده گان به ابراز نظریاتشان در خصوص فیلم پرداختند.
همچنین در پنجمین روز از هفته حقوق بشر- رسانه ها و آزادی بیان، برنامه گفتمانی از سوی بنیاد آرمان شهر با موضوع ده سال مطبوعات در افغانستان، برگزار شد. در این برنامه آقای شاه حسین مرتضوی معاون روزنامه هشت صبح، در خصوص نقش رسانه ها در ترویج ارزش های حقوق بشری صحبت کرد. آقای روحانی مشاور ارشد کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به سخنانی در پیوند با حقوق بشر و قربانیان، پرداخت .
آقای توحیدی، دیده بان رسانه ها، در خصوص ده سال مطبوعات در افغانستان و آزادی بیان، خانم صبرینا ثاقب پیرامون جایگاه زنان در رسانه ها، آقای ملک شفیعی در خصوص سینما و حقوق بشر – سینما و آزادی بیان صحبت کردند. همچنین داکتر عالمه، در پایان برنامه، یافته هایشان از اجلاس بن دوم را با اشتراک کننده گان برنامه، سهیم ساختند. این برنامه با پرسش هایی از سخنرانان همراه بود.
روز اختتامیه هفته حقوق بشر نیز. همراه بود با گزارشی از برنامه های هفته، نشر گزارشی از تلوزیون طلوع که در خصوص رسانه ها و آزادی بیان ساخته شده بود و همچنان آهنگی از آقای جعفری، خواننده و موسیقی دان که در خصوص حقوق بشر، خواندند.
در طی این هفته، بیش از پنجاه نفر از خبرنگاران، دانشجویان، هنرمندان و علاقه مندان در کارگاه های آموزشی عکاسی خبری و وبلاگ نویسی حقوق بشری، شرکت کردند.
نهادهای همکار در برگزاری هفته حقوق بشر- رسانه ها و آزادی بیان، فعالیت های زیر را بر عهده داشتند:
موسسه جامعه باز به عنوان برگزار کننده و هماهنگ کنندۀ برنامه های هفته، عمل کرد.
ساخت یک رسانۀ آنلاین حقوق بشری، ساخت یک فیلم کوتاه با موضوع کار رسانه ای، راه اندازی یک نمایشگاه عکس ویژۀ رسانه ها، برگزاری ورکشاپ آموزش عکاسی خبری و وبلاگ نویسی حقوق بشری، از فعالیت هایی بود که توسط موسسه جامعه باز در این هفته انجام شد.
سفارت و انستیتوت فرانسه در افغانستان، مکان نمایشگاه و تالار انستیتوت را جهت برگزاری برنامه های هفته در اختیار برنامه هفته حقوق بشر، قرار دادند .
همچنین، پرداخت هزینۀ حق نمایش عکس ها به عکاسان افغانی که عکس هایشان را از طریق جامعه باز به برنامه ارسال کرده بودند، و پرداخت هزینۀ تئاتر به گروه پایپروس را بر عهده داشتند.
اداره همکاری های انکشافی سوئیس، هزینه کارگاه آموزشی را عهده دار شد.
گروه تئاتر پاپیروس و دیپارتمنت تئاتر دانشگاه کابل، اجرای تئاتر دیوار را بر عهده داشتند.
کاشانۀ نویسندگان، برگزاری شب شعر با موضوع حقوق بشر و گفتمانی با نام جایگاه حقوق بشر در رسانه ها و جامعه شناسی ادبیات را بر عهده داشتند.
سازمان بین المللی حمایت از رسانه ها نیز ده عکس چهره از مسئولین رسانه های مختلف افغانستان را در نمایشگاه عکس و چندین اسلاید تصویری از خبرنگاران قربانی در افغانستان را به نمایش گذاشتند و همچنین فیلمی در مورد اجمل نقش بندی خبرنگار کشته شده افغان را در روز نمایش فیلم، پخش کردند.
بنیاد آرمان شهر، راه اندازی گفتمان با موضوع ده سال مطبوعات در افغانستان را بر عهده داشتند.
روزنامۀ هشت صبح، نشر اعلان و گزارش ها از هفته حقوق بشر را عهده دار بود.
سازمان ملل نیز پذیرایی میهمانان این هفته را پذیرا شدند.
موسسه جامعه باز، با در نظرداشت رسالت فرهنگی و انسانی خود، این هفته را با کمترین هزینه مالی، برگزار کردند.
بنا بر آمار بدست آمده، طی هفته حقوق بشر، رسانه ها و آزادی بیان، حدود یک هزار و پانصد نفر از نمایشگاه عکس، بازدید نمودند. هفتصد و چهل و سه نفر، در برنامه های مختلف هفته، ثبت نام کرده اند.400 کتاب با موضوع رسانه ها، طی این هفته به اشتراک کننده گان برنامه، توزیع شد.
و قرار است تا مجموعه اشعار حقوق بشری که در برنامه شب شعر، خوانده شد به زودی از سوی موسسه جامعه باز به چاپ برسند.
No comments:
Post a Comment